top of page
ÇocuÄŸumu Terapi Sürecine Nasıl İkna Ederim? 

Biz yetişkinler kendimizle ilgili yolunda gitmeyen bir şeyler hissettiğimizde çözümlerimizi bağımsız bir şekilde bulup adımlarımızı ona göre atarız. Fakat çocuklar bizden farklı olarak ebeveynlerine, yani sizlere belli bir oranda bağlı olarak hayatlarını geçirirler. Özellikle ortada bir problem varsa ve çözümü boylarını aşıyorsa mutlaka size yansıtırlar, sizden yardım isterler. Yardım isteme tarzları ise kişiden kişiye değişebilmektedir; çok hırçınlaşabilir, içine kapanabilir, ağlayabilir, huzursuzluk çıkararak dikkat çekmeye çalışabilirler vs. Her ne olursa olsun sizin desteğiniz ve yönlendirmelerinize ihtiyaçları vardır. Terapi sürecine başlamaya karar verdiğinizde, bunu onun bir problemi olduğu ve çözmesi gerektiği şeklinde yansıtılması daha tepkisel olmasına neden olabilir.Terapi sürecindeki en önemli öğe olan iş birliğini de sekteye uğratabilir. Bu nedenle sizin ve onun daha iyi hissetmeniz için, sizin de süreçte olduğunuzu açıklayan bir konuşma yapmak çok daha rahatlatıcı olabilir.Her şeyden önce çocuğunuza açık olmak, aranızdaki bağların güçlenmesini ve sizin ona destek olduğunuzu bilmesini sağlamaktadır. Sorumluluğu ona atmadan gerçekçi bir açıklama yapmak, en sağlıklı yöntemdir.

Açıklama yaÅŸa göre deÄŸiÅŸebilir ancak bakış açısı olması açısından 6 yaÅŸ bir çocuk için örnek açıklama : " Biliyorsun biz ihtiyaçlarımızı gidermek için dışarıda bir yerlere gideriz. Öğrenmek için okula, alışveriÅŸ yapmak için dükkanlara, iyileÅŸmek için doktora gideriz. Bazen iyi hissetmeyiz ve bunun için de bir yerlere gitmemiz gerekir. Ben bu ara senin iyi hissetmediÄŸini düşünüyorum. Bunu ailecek çözmemiz gerekiyor. Daha iyi hissetmemiz için de psikoloÄŸa gideceÄŸiz. Orada psikolog ile siz tanışacaksınız ve hatta oyun oynayacaksınız ben ise seni bekliyor olacağım. "

İlk Görüşmeler Genellikle Neden Çocuk Olmadan Yapılır ?

Anne baba olarak, çocuğunuzun rutin ve alışkanlıklarını, huy ve mizaçlarını herkesten daha iyi tanırsınız. Bu nedenle biz profesyoneller için sizin gözlem ve görüşleriniz oldukça önemlidir. İlk görüşmeye çocuğunuz gelse de gelmese de uzun bir seans süresinde sizinle görüşüp fikirlerinizi almak durumunda kalıyoruz. Bu süre zarfında merkezimizde tek başlarına beklemeleri, zaman geçirmeye çalışmaları özellikle küçük çocuklar için oldukça sıkıcı bir süreç olmaktadır. Bu nedenle, çocuğunuz için daha sonra planlayacağımız terapi sürecine bu durumun olumsuz bir etkisi olmaması için çocuklarınız olmadan ilk görüşmeyi sizinle yapmayı tercih ediyoruz. Tabi ki bu süreç, içinde bulunduğunuz özel durumlar dolayısıyla terapistinizle tekrardan organize edilebilir. Onun görüşüyle zaman zaman ilk görüşmeniz çocuğunuzu da dahil ederek gerçekleştirilebilir. Fakat bunları dışındaki standardımız, ilk görüşmenizin çocuksuz olması yönündedir.

Terapi Süreci Ne Kadar Sürer?

Çocuk, ergen ve yetiÅŸkin farklı yöntem ve ihtiyaçları gerektirir.  KoÅŸullar her ne olursa olsun aldığınız her hizmet ayrı bir uzmanlık alanına ve kendi içinde farklı standartlara sahiptir. Bu nedenledir ki terapi süreleri deÄŸiÅŸkenlik göstermektedir. Aynı zamanda bu konudaki diÄŸer deÄŸiÅŸken ise her danışanımızın her sorununun farklılık göstermesi ve farklı müdahale stratejilerin geliÅŸtirilmesidir. Kimi zaman daha sık görüÅŸmeler kimi zaman ise kontrol amaçlı daha seyrek ve uzun görüÅŸmeler önerilmektedir.

bottom of page